14/10/07

DORIS LESSING, Premi nobel de Literatura



L'escriptora britànica Doris Lessing ha estat guardonada amb el premi Nobel de Literatura. Es tracta d'un premi prou important en la seva carrera tot i que ha declarat que està encantada amb el guardó però no sorpresa.


Amb aquesta decisió, l'Acadèmia Sueca converteix a Lessing en la onzena dona que rep el preuat guardó. L'antecessora immediata a la literata britànica va ser l'austríaca Elfriede Jelinek, el 2004. La primera que el va rebre va ser la xilena Gabriela Mistral, el 1945.

El Nobel de Literatura està dotat amb 10 milions de corones sueques (1,1 milions d'euros) i es lliurarà, juntament amb els altres guardons, el 10 de desembre, aniversari de la mort del seu fundador, Alfred Nobel.

Nascuda a Irán l'any 1919 ha publicat novel.les com El quadren daurat, Mara i Mann: una aventura, Històries de Londres, El sueño más dulce entre d'altres.

Precisament al Desembre l'editorial edicions 62 publicarà la nova novel.la de l'escriptora amb el títol de La clivella. (The cleft).

Doris Lessing sempre ha mantingut el seu compromís polític. Va criticar obertament els governs racistes de Rodhesia (actual Zimbabue) i Sud-Àfrica, motiu pel qual té vetada l'entrada a aquests països.

Bona literatura i compromís.