27/10/08

ANÉCDOTAS DE FARMACÉUTICOS. Carlos G. Costoya

EDITORIAL: Styria
PÀGINES: 240

Ja fa un any l'editorial Styria i desprès Ara Llibres en català ens propossava seguir les anècdotes d'un grup d'infermeres a Anècdotes d'infermeres. Ara Styria segueix investigant més anècdotes i en aquesta ocasió en el camp farmaceutic. De fet moltes d'aquestes anècdotes són molt divertides i segur que algunes les haurem escoltat en alguna farmacia alguna vegada.
Demanar locutori, en comptes de col·lutori; aspirines fluorescents, per efervescents; calmants contaminats, en lloc dels més sans vitaminats o Piterpan per Primperan, són algunes de les traduccions que diàriament han de fer els farmacèutics davant les peticions que reben dels seus clients. El periodista gallec Carlos García Costoya ha recopilat en el llibre Anécdotas de farmacéuticos. ¿Turno de guardia o en guardia? centenars d'aquestes situacions.
De vegades els medicaments fins que no es tornen populars tenen noms dificils de pronunciar i sempre hi ha qui els torna a batejar.

Ningú com els farmacèutics per explicar fins on arriba la creativitat a l'hora de sol·licitar algun medicament. Els farmaceutics llavors ha de possar els cinc sentits per endevinar el medicament correcte.
Així, el que va demanar "supositoris de nitroglicerina", enlloc de glicerina; qui va anar a buscar "aigua exagerada" en lloc d'aigua oxigenada, i l'home que va demanar unes "profiteroles", enlloc de profilàctics.
Amb la col·laboració de diversos amics farmacèutics, que al seu torn han contactat amb altres col·legues, García Costoya ha confeccionat un llibre divertit.
Algunes peticions són verdaders jeroglífics del llenguatge i de les imatges visuals: "Consuelo, dóna'm aquella pomada vermella i negra... el tron del Cid, que em va tan bé per a les cames", li va demanar una clienta a la seva farmacèutica madrilenya de tota la vida, que de seguida va deduir que s'estava referint a la crema Trombocid, que es distribueix en caixes de color... ¡groc i negre.
El periodista assegura que ha volgut retre un homenatge a la feina que fan els farmacèutics per informar amb paciència, a qui molts ciutadans recorren diàriament buscant consells i remeis, encara que a vegades els costi expressar-los amb claredat.

1 comentari:

jomateixa ha dit...

Un d'anècdotes d'infermeres, un d'anècdotes de farmacèutics...Es deu estar posant de moda.