21/12/09

NADAL 2009 DE L’ILLA DELS LLIBRES: NOVEL•LA TRADUÏDA

Si parlem de novel·la traduïda destacaríem la darrera novel·la de l’escriptor Paul Auster. Ha publicat fa poques setmanes Invisible (Ed 62/Anagrama), Situada de nou a Nova York però a l’any 1967, el protagonista de la novel·la és Adam Walker, un jove aspirant a poeta, estudiant de la Universitat de Columbia, coneix casualment en una festa un professor francès anomenat Rudolf Born, i la seva discreta i seductora parella. A partir d’aquest moment existirà un abans i un després d’aquest encontre per a Walker.
La novel·la guanyadora del Premi llibreter del 2009 també mereix ser recomanada. Winesbourg Ohio (Viena Edicions / Acantilado),de Sherwood Anderson parla en diferents relats de la solitud i frustració dels habitantsd’un un petit poble de l’Amèrica profunda de començament del s.XX units pel nexe del fracàs i els somnis irrealitzats.
Sam Savage va aconseguir força èxit amb Firmin. Ara ens presenta El crit del peresós, una novel·la on segueix parlant de literatura i està protagonitzada per Andrew Whittaker, director d’una revista literària que malgrat la seva acurada presentació no acaba de rutllar massa. Malgrat els mals moments que li toca viure, Andrew no defalleix i continua lluitant amb un bon grapat de projectes i decideix crear un festival literari per salvar la seva debilitada revista.
Mathew Pearl a L'ultim Dickens/ El último Dickens (Columna/Alfaguara), ambienta la seva novel·la a l’Anglaterra victoriana oferint una bona descripció de l’època on també descriu el Boston de finals del segle XIX i l’India colonial.Charles Dickens va morir sense poder donar punt final a la seva novel·la The Mystery of Edwin Drood. Només la Reina Victòria hauria conegut el final,en boca del propi Dickens.
John boyne l’autor del Noi del pijama a ratlles ha tornat amb la tercera novel·la amb el títol de La casa del propòsit especial. Boyne ens situa en els darrers anys de la dinastia Romanov a través de la mirada de Georgui Danilovitx Iàixmenev.
Ens descriu la seva història d’amor i de secrets compartits amb Zoia, una relació que va començar abans de la Revolució russa i que ha sobreviscut al pas dels anys.
El canadenc Pierre Szalowski ha captivat a molts lectors amb El fred modifica la trajectoria dels peixos(Grijalbo/Rosa dels vents) una faula força entretinguda. Es tracta del seu debut literari i ens acosta a personatges força curiosos que pateixen una tempesta de gel al Quebec. Aquest fenomen meteorològic produirà un canvi en aquests personatges. Un dels protagonistes és un nen d'onze anys a qui els seus pares li acaben de comunicar que es separen, també tenim a una stripper una mica cansada de ser una dona objecte que intenta buscar l’home de la seva vida.
Un debutant com l’escriptor francès Mathias Malzieu ha triomfat aquest any amb La mecànica del corazón (Reservoir) . Es tracta d’una novel·la que s’ha comparat amb Tim Burton.Malzieu crea un món fantàstic situat al XIX. A la ciutat d’Edimburg, en una freda nit del segle. neix en Jack, fill d'una prostituta, i el cor del qual està danyat. Per salvar-lo, li col·locaran un rellotge de fusta, al qual haurà de donar corda durant tota la seva vida i que li causarà una infinitat de molèsties. Per tenir aquest cor haurà de seguir unes regles:
Un: No tocs les agulles. Dos: Domina el teu còlera i Tres: No t'enamoris mai.