27/1/10

RODRIGO MUÑOZ I MAITE CARRANZA GUANYADORS DEL PREMI EDEBÉ 2010

Rodrigo Muñoz Avia amb El meu germà el geni, i Maite Carranza amb Paraules emmetzinades, ha estat els guanyadors de la XVIII edició del Premi EDEBÉ de Literatura en les seves modalitats Infantil i Juvenil.
El meu germà el geni de Rodrigo Muñoz te com a protagonista una apassionada pel futbol, en canvi el seu germà és un virtuós pianista.

"Pot ser que el món es divideixi en Mozart i els altres. Però també es podria dividir de moltes altres maneres. Per exemple: Leo Messi i els altres. Cap altre membre de la humanitat pot fer un gol com el que Messi va fer al Getafe. Ningú, encara que ho provi, és capaç de fer un driblatge a dos jugadors al centre del camp, després driblar-ne uns altres dos, córrer fins a la porteria amb la pilota controlada, esquivar el porter i marcar a porteria buida.
Leo Messi, sí. Mozart, no."

Per la seva banda l’escriptora Maite Carranza, ha estat la guanyadora de la categoria de novel·la Juvenil, amb Paraules emmetzimades, un relat i una denúncia dels abusos sexuals infantils.

"Per què va callar-s’ho?
Per por. Perquè el Pep hauria tallat definitivament amb la família. La Núria
va estimar-se més empassar-se tota sola el disgust i mirar cap a una altra banda. I aquesta va ser sempre la seva trampa. Per tal de parar els cops callava i queia en el parany del sentimentalisme. S’estovava en veure les llàgrimes de la Bàrbara que lliscaven galtes avall, espantada per l’estricta disciplina que intentava imposar-li el seu pare. No li ho diguis al papa, si us plau, si us plau. S’enfadarà. Complicitats enganyoses que van començar amagant notes dels professors, sortides amb les amigues i roba llampant. Coses sense gaire importància, al principi, petites mentides que van anar creixent amb els anys. Com la Bàrbara
".

L'any 2009 els guanyadors del Premi Edebé van ser Marta Gené i Jordi Cervera amb les novel·les Sopa de cua de sargantana i La mort a sis vint-i-cinc