17/11/10

DUES BIOGRAFIES MOSTREN LA CARA Y LA CREU DE KAPUSCINSKI.

Tres anys després de la seva mort, es publiquen dues biografies sobre el periodista Ryszard Kapuscinski.
Les dues biografies presenten un personatge totalment diferent, la cara i la creu.

'Kapuscinski Non-Fiction' (Galàxia Gutemberg-Círculo de Lectores) narra la vida i l’obra del periodista:: les seves relacions amb el règim comunista, els avatars de la seva vida privada i, sobretot, fins i tot que punt són fiables les dades que presenta com a certs a les seves obres. Escrit pel seu company de redacció de la Gazeta Wyborcza, Artur Domoslawski, el llibre ha estat tot un èxit a Polònia.
Artur Domoslawski ens descriu una imtage de Kapuscinski diferent i qüestiona la feina i el contingut del mestre dient que no tots els seus relats eren reals sinó que inclouen una part de fantasia, d'inventiva.
Per desmitificar encara més a Kapuscinski, qüestiona també les seves suposades amistats amb el Che Guevara i el president del Congo, Lumumba.

Per un altre banda, la vidua de Kapuscinski ha publicat una biografia totalment diferent. Sota el títol de Kapuscinski Una biografía literaria, de Beata Nowacka i Zygmunt Ziatek (Bibliópolis). En aquesta biografia ens descobreixen a un Kapuscinski més proper al descriure l'ésser humà, amb totes les seves virtuts i defectes. No només descriu el desenvolupament i les transformacions de la seva escriptura, sinó que a més ens ofereix un esbós de les vicissituds per les quals va passar l'escriptor.
Segons els autors, "Ja en vida, Kapuscinski s'havia convertit en un mite, una figura intocable" i "la mort no ha fet més que allargar la llegenda. Kapuscinski, que era la personificació de la vida, corria el risc de transformar-se en una pètria imatge de si mateix, encarnant els desitjos, esperances i fins els prejudicis dels qui l'alçaven fins a un pedestal que ell mai havia buscat".

Una vida plena d'èxits periodistics.
Nascut a Polonia a l’any 1932, Ryszard Kapuscinski, passarà a la història com un dels millors periodistas. Fama que es va guanyar al llarg dels anys per la seva tasca com a corresponsal a diversos països d'Àfrica, Àsia i l'Amèrica Llatina. John Le Carré el va anomenar en una ocasió com l’enviat de Déu.
Periodista, assagista i escriptor va publicar tot un seguit de llibres on destacariem "Eben" o “ébano”, un retrat del continent África i que es considera com un dels millors de Ryszard Kapuscinski.
També va publicar Les guerres del futbol i altres reportatges, Els cínics no serveixen per aquest ofici, L'emperador, El xa o El món d'avui.
Durant 30 anys, Ryszard Kapuscinski va viatjar pels llocs més conflictius d'Àfrica, Àsia i l'Amèrica Llatina, informant de desastres naturals i guerres. En els últims anys va escriure diversos llibres sobre la situació sociopolítica del món actual, especialment després dels atemptats de Nova York i Madrid.
Va col·laborar amb mitjans com "Time", "The New York Times" i "Frankfurter Allgemeine". Va compaginar la seva carrera periodística amb la d'escriptor i professor a diverses universitats del món.